Blog

Kahvaltının Mutlulukla Ne İlgisi Var?

Kahvaltının Mutlulukla Ne İlgisi Var?

Dünyanın dört bir köşesinde en önemli öğün hangisidir diye kime sorarsanız sorun cevabı kahvaltı olacaktır. 

Kahvaltı öyle bir alışkanlık ki bu tatlı alışkanlığın, o bölgenin kültürü ve farklılıkları hakkında büyük ipuçları verdiğini görüyoruz. Bu yazıda size dünyanın dört bir köşesinden damaklarınızda taht kuracak kahvaltıları listelemek istedik.Hadi bakalım hangi ülke kahvaltılarda neyi tüketiyor?

"Mısır" ile başlıyoruz.

Mısır’ın akşam yemeği gibi kahvaltısı. Fül Mudammas adlı Mısır ve Sudan’da bilinen bakla, nohut, sarımsak ve limon karışımı, Türkiye’de soğuk çorba dediğimiz türde bir yemek. Haşlanmış yumurta ve üstünde tahin ile birlikte.

Zeki olmalarının kaynağı kahvaltı mı yoksa? "Japonya"

Japonların yemek kültürü, Çinliler gibi oldukça farklıdır. Kahvaltılarını, tatami adı verilen bir minder üzerine kurulu yer sofrasında yapan Japonlar, kahvaltıda genelde pirinç, yumurta, yosun ve tofu yemeyi tercih ederler. Farklı ve çeşitli malzemelerden oluşan miso çorbası da sık sık tüketilen bir besindir. Sabah kahvaltısında yeşil çayla birlikte oldukça hafif ve kalorisi düşük besinler tüketmeyi tercih ediyorlar.

Peki ya "Fransa"

Fransa deyince akla gelen belki de ilk şeydir kruvasan. Fransızlar bizim gibi bol çeşitli ve zengin bir kahvaltıdan ziyade daha sade bir kahvaltıyı tercih ediyorlar. Kruvasan, baget, ünlü pain au chocolat, üzümlü Pain au raisins ya da kremalı Cannele’nin yanında sıcak çikolata ya da sıcacık bir espresso olmazsa olmazları!

Süt diyarı "Hollanda"

Hollanda’da kahvaltı klasiklerinden biri, ekmeğin üstüne krema ile oturtulmuş Hagelslag yanında süt, meyve suyu ve kahvedir. Ekmek arası için peynir ( kaas ) , Hollanda sucuğu (worst) veya ” pindakaas ” dedikleri fındık ezmesini oldukça sık kullanırlar.

Soğuk memleket "İsveç"

Avrupa’daki şekerli tatlıların ağırlıkta olduğu kahvaltı anlayışı kuzeye doğru, İsveç’te de devam ediyor. Kahvaltılık krep üstüne yaban mersini sosu veya çilek sosu ve arzu edilirse krem şanti. Yanında süt ya da kahve.

Bilmezsek olmaz "İtalya"

Belki de içlerinde en ağır olanı… Bazen kocaman peynirli bir pizza bile yenebiliyor! Cappuccino eşliğinde servis edilen kruvasan da olmazsa olmazlardan.

Komşumuz "Yunanistan"

Neredeyse hiç yabancılık çekmeyeceğimiz kahvaltı anlayışı Yunanistan’da mevcut. Dünyanın birçok bölgesine göre farklı olan domates ve salatalığın ağırlıkta olduğu zeytinyağı ve tuz eklenmiş salata, beyaz peynir türleri, zeytin, ekmek, yumurta veya bunlara alternatif kavun, karpuz, üzüm veya kiraz gibi meyveler. Yine hamur işleri ve özellikle börek çeşitleri de Yunanistan’da kahvaltı seçenekleri arasında.

Gurbetçilerimizin 2.yurdu "Almanya"

Alman sosisi, çeşit çeşit peynir ve ekmekten oluşuyor. Bu lezzetlere eşlik eden bir de kahraman var tabi; kah-ve!

Okyanus ötesinde kahvaltı "Amerika"

Amerikalılar kahvaltıda genelde akçaağaç şuruplu pankek, tost ya da krep yanına yumurta, patates ve bacon (domuz pastırması) yemeyi tercih ederler. Pek hafif olduğunu söyleyemeyeceğiz ama oldukça lezzetli göründüğü kesin. Kahvaltıların yanında genelde portakal suyu içildiği gibi, süt ya da kahve de tercih edilir.

Veee nihayetinde Geleneksel "Türk" Kahvaltısı

İnce belli bardakta demlenen siyah çay, yöresine göre değişen peynir çeşitleri, domates-biber kızartması, söğüş doğranan salatalığın zeytinyağı ve karabiberle soslanması, tahin pekmez ve bal kaymak gibi ayrılmaz ikililer… Tereyağı, çeşit çeşit reçeller, yeşil ve yine zeytinyağı gezdirilmiş siyah zeytin, elbette taze ya da kızarmış ekmek ya da simit… Kahvaltının bir diğer vazgeçilmezi yumurta! Haşlanmış, sahanda ya da biber ve domatesle menemen mutlaka sofranın ortasındadır. Acuka gibi çeşniler, sucuk ve pastırma gibi et ürünleri ve gözleme ya da börek de kahvaltının tamamlayıcılarıdır.

Related Articles

Bursa'ya Özgü 12 Lezzet

Bursa'ya Özgü 12 Lezzet