Bursa'ya Özgü 12 Lezzet
Nevi Garden
Blog
Görüntüleme: 272
Her ilçesinde ayrı lezzet...Bazılarının tadını ise sadece Bursa'da yaşayanların bildiği 12 lezzeti sizin için derledik...
Bir kez dahi olsa gidenler bilir, her yerinde ayrı lezzet vardır Bursa'nın. Bahçelerindeki şeftaliden tutun da etin en güzel yeriyle hazırlanan İskender'ine kadar kendine has olduğu kadar lezzetlidir de Bursa yemekleri.
Akla ilk gelen lezzet: İskender Kebabı
Satır satır yazılar yazabiliriz İskender kebabı hakkında. Lezzeti, görüntüsü, nokta atışı tereyağ servisi başlı başına bir şölen. Bursa deyince ilk akla gelen bu lezzetten kendinizi mahrum ettiğinizi düşünmüyoruz.
Kuşbaşı ve peynirlisi de var: Kıymalı Cantık
Bursa'ya has yiyeceklerden biri olan bu lezzetli pide, fındık lahmacunu andırabilir size. Ancak kesinlikle değil.
Lokum kıvamında yumuşacık: Pideli Köfte
İskender'den sonra akla gelen ikinci lezzet olan bu yemeğin ana maddesi adından anlaşılacağı gibi köftesi. Ancak bildiğimiz köfte değil. Izgara ya da mangalda pişen köfteler gibi kuru ya da İskender kadar da soslu değil. Yedikten sonra hak vereceksiniz.
Asırlık bir lezzet: İnegöl Köfte
Şekil ve lezzetinden ödün vermeyen İnegöl köfte 100 küsur senedir bizimle. Özelliği ise kuzu ve dana etinin baharatsız bir şekilde aynı anda kullanılmasıdır. Kesinlikle Bursa deyince akla gelen lezzetlerdendir kendisi.
Peynir tatlısı diyen de var: Kemalpaşa Tatlısı
Şerbetli olduğu halde hafif ve boğaz yakmayan bir tatlı. Kullanılan peynir ise sadece bu tatlıda kullanılmak için üretiliyor. Kemalpaşa tatlısını muhakkak yerinde yemek gerekiyor çünkü Bursa dışına gönderilen paketlerdeki peynir oranı çok düşük hatta bazılarında hiç yok! Bu da yediğiniz tatlının tadında büyük farklılığa neden oluyor.
Yanında pekmez de istemez: Tahinli Pide
Bursa’da herkesin tanıdığı ama il dışında bilinmiyor oluşu Bursalıları şaşırtan halis muhlis Bursa lezzeti. Eskiden sabah saatlerinde fırınları tahinlinin kokusunu takip ederek de bulabilirmişsiniz, öyle diyorlar. Kahvaltılarda sadece tahinli pide yiyip masadan kalkanlar var, o kadar doyurucu.
Çayla iyi gider: Cevizli Lokum
Halk arasında kına lokumu olarak da bilinen bu lezzetli ekmeği Bursa'nın hemen hemen her köşesinde bulmanız mümkün. Yanında domates, peynir, zeytin de istemiyor. Sıcak bir çay varsa değmeyin keyfinize.
En eski Bursa tatlısı: Cendere Baklavası
Bilinen en eski Bursa tatlılarından birisidir. Cennet Künkü diyen de var. Özellikle bayramların vazgeçilmez tatlısıdır. Yapımının zor ve zahmetli olmasından mıdır bilinmez ama günümüzde pek göremediğimiz ama görmek için can attığımız tatlılardan biridir.
Mutlu günlerin tatlısı: Düğün Helvası
Süt Helvası ve Bursa Helvası olarak da bilinen Düğün Helvası, diğer helva türlerinden daha farklı hazırlanıyor. Adına uygun olarak genelde düğünlerde ikram edilse de, özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında.
Uludağ'ın zirvesinden gelen lezzet: Kestane Şekeri
Bursa’nın olmazsa olmazlarından biri Kestane Şekeri… Başka şehirdeki bir dostuna, akrabasına gidecek olan Bursalı yanında mutlaka kestane şekeri götürür. Bursa dışından gelen yerli, yabancı misafirler bu şekerin tadına bakmadan, yanına birkaç kutu almadan geri dönmez.
Kızarmış ekmekle iyi gider: Anjelik Reçeli
Anjelik (melekotu), Uludağ’ın eşsiz bitki örtüsünde nadir bulunan bir bitkidir. Anjelik reçeli günümüzde pek bulunmasa da eskiler bilir. Hala yemek isteyenler Bursa Ulus Pastanesi'ne bir uğrayabilir. Orada ev yapımı olarak yapılıyor.
Hellim de neymiş dedirten: Mihaliç Peyniri
Adı Karacabey’in eski adı olan Mihalıç’tan gelen bu lezzetli peynirin diğer adı da kelle peyniri. Ama halk arasında 'mağlıç' olarak telaffuz ediliyor. Sert, bol tuzlu ve bol gözenekli olan bu peyniri, kahvaltılarda çiğ ya da pişirerek tüketebilir, salatalara, makarnalara hatta rendeleyerek çorbanıza da katabilirsiniz. Ancak bol tuzlu olması nedeniyle, biraz suda bekletip tuzundan arındırmayı unutmayın. Bu yöntemle biraz yumuşamasını da sağlayabilirsiniz.